Persade på milen

I fredags körde jag ett kort och snabbt pass runt milspåret på Nydala här i Umeå. Jag tänkte pressa tiden lite och läget var ganska bra. 0-gradigt i luften och några minusgrader i snön efter ganska kalla nätter den senaste tiden. Spåren är hur bra som helst just nu. Hårda, välpreparerade, bra stavfäste och ingen is än så länge.

Jag gick på rätt hårt redan från början och kroppen kändes riktigt bra. Siktade ner mot 36, men landade precis över 35. Riktigt skönt och garanterat det snabbaste varv jag åkt på den milslingan. Men det tempot vill jag orka hålla i tre varv eller så, men då behöver jag nog köra mer distansträning... Och mer sommarträning...

Redigeringen paj!

Tyvärr så har redigeringen varit paj på den här blogg-portalen så texterna har sett ut som skräp. Håller på att ordna till det....

Vasaloppet: godkänt, inte mer.

Själva loppet då:
Uppe på myrarna kändes det riktigt bra. Kanonglid och för det mesta bra stavfäste. Jag drog på rätt rejält och planen var att köra in tid för ett önskat 6-timmarslopp. Hade hoppats vara ”inne” på det tempot till Mångsbodarna, dvs vara där på 1:36 (24km) alternativt nå Risberg på 2:20. I Mångsbodarna saknades 9 minuter och i Risberg fortfarande 7 minuter. Och då var jag rejält trött och insåg att det inte skulle bli några 6h i år. Sänkte tempot för att spara lite krafter och försöka hålla ihop åkningen mellan 3 och 6 mil. Men när jag såg 45km skylten var jag rätt så less. Och det hade börjat frysa i vallan efter att ha trampat snö i en hel del sockriga saxbackar. Jag hade laddat med både valla och kloss i fickan utifall det skulle behövas. Men jag nöjde mig med att klossa bort isen som bildats. Det är nog stressande att stanna ändå, samtidigt som det är svårt att få vallan att fastna om det är lite is kvar. Det blev dock ett till stopp för att få bort all is. Därefter var glidet tillbaka även om jag fick staka eller saxa alla backar som återstod. Sista kilometrarna drog jag på rätt så bra igen och det är alltid skönt att avsluta med att ta en hel del placeringar. Tiden blev 6:30:09 och ett tempo på 4:20. Placeringen 3879 var inte så långt från fjolårets 3848 trots total trötthet och två vallastopp.
 
Valla-lärdom:
Skulle ha lagt mycket tjockare med burk för att få det att hålla. Stakade utanför spåret på myrarna och det slet nog en hel del valla. Kanske skulle ha klossat bort isen tidigare och fyllt på med en valla för att förhindra ny ifrysning. Saxbackarna är förödande, man trampar fast snö i fästzonen väldigt enkelt. Men glidytan såg ut som nyvallad i mål, bara lite repigare…
 
Tränings-lärdom:
Måste träna mer diagonalåkning till ett annat år, för backarna blev alldeles för jobbiga. Och försöka få till mer grundträning/sommarträning. Däremot kändes stakningen bra! Tiderna finns på: http://results.vasaloppet.se/ sök på nr 5404.
 

Vasaloppet, dax för race

Innan loppet:
Avresa från stugan vid halv fem på söndag morgon. Framme vid kön vid tio i fem ungefär och den var lite kortare än förra året (då var vi lite senare). Kanske det var 100 personer före i kön. Halv sex öppnade fållorna och när jag kom in fick jag lägga skidorna i tredje ledet. Valde även i år ca 10 spår in från vänster. Nöjd med startposition gick jag in i Stadiumtältet och vilade. Fika och byta till pjäxor och sedan ut till startfältet vid halv åtta ungefär.
 
Starten:
Den var mycket långsammare än förra året. Och det blev tvärstopp i backen. Från led 4 rörde vi oss hela tiden, men nu i femman var det betydligt långsammare. Hade km-tiderna 3:57, 16:54, 9:51 och 4:42 innan det började släppa på. Att jämföra med 2012:s tider på 2:57, 12:42, 8:10 och 4:06. En skillnad på ca 7:30 på första fyra kilometerna, bara pga. köerna.

Vasaloppet, vallningen

Fästvallningen blev:
Invärmd grundburk (swix)+invärmd ski-go blå XC och sedan lite till blå XC på det. Sedan några lager Ski-Go röd XC (0 till -2) och toppat med några lager Ski-Go blå XC igen. De två första (bas + blå) för att få en rejäl grund som resten av vallan skulle sitta på. Rött för att få fäste runt nollan och kallare. Blått överst för glidet och minska risken för ifrysning och ändå ha bra fäste i början av loppet.
 
Glidet preppades enligt:
Ski-Go XC lila i botten, Start BWLF på det, sedan Swix HF7 (två lager) och toppat med FC8-pulver. Pulvret la jag främst på tryckpunkterna närmast fästzonen. Skippade längst fram och längst bak på skidan för att spara lite på pulvret. Borstade upp det invärmda pulvret med nylonborste följt av tagel. Sedan rotborstning (Red Creeks) med tagel följt av blå nylon. Avslutningsvis rillade jag med Red Creeks julgran (+5/-5) ett drag fram och bak, med extra tryck vid tryckpunkterna.

Vasaloppet, förberedelserna

Vi kom fram till Lindvallen på torsdag eftermiddag. Det blev slalom där under merparten av fredagen. Dock en kort skidtur i väldigt skräpiga spår som avslutning på dagen. På lördagen styrde jag bilen till Mångsbodarna för att känna på spåren och skidorna. Det var varmgrader i luften och snön därefter. Och skräpigt. Det som gav fäste i backarna där var Ski-Go gul HF (silver. +5 till -1) eller Ski-Go orange XC (+3 till -2). Den senare hugger det dock lätt i, medan gula HF gick lent och fint. Men skräpet kändes i vallan. Prognosen var dock lite kallare och mindre blåsigt väder. Och torrare i snön då temperaturen skulle falla. På lördagkvällen blev det att valla upp skidorna och fixa allt annat med packning och övriga förberedelser.

Klister går bort

Jag var inställd att lägga klister med en kall burk som täckning, men de senaste prognoserna talar om annat. Blåsigt i två dagar har gett skräpiga spår, men framför allt blir det torrare snö av allt blåsande. Eventuellt lite nysnö som kommer i morgon kan också ligga och blåsa in i spåret på söndag. Inget klister alltså! Så skönt. Som Umeåbo så lägger jag nästan aldrig klister och är därmed ganska kass på det. Planen är att köra invärmt grundvax + blå burk. Sedan en röd burk täckt med blå kall burk. Borde inte ta något glid, men jag ska till Mångsbodarna i morgon och känna på spåren och se om planen kan fungera. Rillning blir enligt Red Creeks tips. Glid blir nog det enda pulver jag har (fc 8x).

RSS 2.0