Tröskeltestet i bilder



Här ser man alla data som registrerades under testets gång.

Tröskeltestet i bilder



Blodprovet analyserades direkt och man fick aktuell laktathalt på <1min.

Tröskeltestet i bilder



Blodprovet togs med jämna mellanrum under hela testet.

Tröskeltestet i bilder



Andningsmasken och selen på plats. Uppvärmningen sker i promenadtempo.

Träningstips utifrån Laktatkurvan



Utifrån kurvan så var träningstipset ganska tydligt. Man ska inte ha två "knixar" på kurvan utan den ska vara så plan som möjligt innan mjölksyran börjar samlas. I mitt fall samlar jag på mig mjölksyra vid alldeles för låg puls. För att få till det så blir det mycket mera träning i A2, gärna i den övre delen av A2 intervallet (alltså i pulsintervallet ~140-152)

Resultatet i tydligare siffror

Är är alla "blodprovsbaserade" värden, jag skippar värdena som beräknats utifrån in- och utandningsluften:

Högsta puls: 182

Laktat 2mMol/l: vid 136 i puls och då en syreupptagning på 1,9 l/min

OBLA-puls (4mMol/l): vid 171 i puls och då en syreupptagning på 3,9 l/min

Högst presterande: 182 i puls och då en syreupptagning på 4,2 l/min

Beräknat max: För 193 i puls: 4,5 l/min i maximal syreupptagning

 

Utifrån testet ska jag ligga i följande intervaller:
Fart A1: <135
Fart A2: 135-152
Fart A3: 152-172
Anaerobt arbete över: 172


Min laktatkurva.

2011_09_26_14_32 (MMS)

Min laktatkurva.


Testresultaten i siffror.

2011_09_26_14_22 (MMS)

Testresultaten i siffror.Lite dålig skärpa i mobilfotot, men jag ska lägga ut lite bättre siffror.


Utvärderingen

Efteråt får man sitta ner och diskutera igenom resultatet. Hur kurvorna ser ut, var på kurvan man bör förbättra sig (dvs. vid vilka pulsintervall man ska lägga mer träning). Man får också ut pulsintervallen för A1, A2 och A3. Mjölksyratröskeln (dvs. OBLA-pulsen, där laktat=4mMol/l) respektive halva mjölksyratröskeln (laktat=2mMol/l). Man får även motsvarande värden beräknat utifrån in/utandningsluften. Maxpuls vid testet, max syreupptagningsförmåga (både l/min och ml/kg/min) vid testet och även en beräknad max syreupptagningsförmåga om man inte når sin maxpuls.


Tröskeltest, hur går det till?

Det går till så här: Man får en nål i armen (en mjuk nål alltså) där de drar blodprov med jämna mellanrum. Först också ett Hb-värde innan testet kör igång och sedan laktatprov (mjölksyra) under testets gång. Laktatproven analyseras direkt (<1min) och en kurva visar hur halten stiger allt eftersom man blir trött.
Först promenerar man lugnt, känner så att masken (för mätning av andningen) och pulsbandet sitter bra. Man får även en säkerhetssele (är man van vid löpband tror jag inte man behöver någon) så att man inte ”slår ihjäl” sig om man ramlar omkull. Blodprov tas redan när man promenerar för att se grundnivån av laktat.


När testet drar igång ökas farten så att man får börja jogga. Sedan ökas farten allt eftersom (var tredje minut om jag kommer ihåg rätt) till 12km/h ungefär. Efter det så ökas lutningen på bandet istället. Lutningen blir 2, 4 och, om man orkar, 6 grader. Jag dog på 4 grader. Proverna tas alltså under löpningen utan avbrott eller fartsänkning (hon var rätt så rutinerad hon som drog proverna…). och analyseras i en apparat alldeles bredvid.

Massor av värden registreras under tiden testet pågår; O2 i inandningen, CO2 i utandningen, antal andetag, puls, syreupptagning per kg m.m. Det syns alltså både på laktatkurvan som plottas och på syreupptagningskurvorna när man närmar sig ”väggen”…
Efter att man sprungit sig slut så stannas bandet och det tas ett prov för att se laktathalten vid max ansträngning. Sedan får man promenera ur sig mjölksyran och detta kollas också med några prover under 10 min. Sedan är själva testet klart.


Tröskeltestet

Så var det gjort. Ett tröskeltest på idrottsmedicin här i Umeå. Jag kan sammanfatta: det var hur kul som helst och väldigt lärorikt. Ja, lite plågsamt just när man sprang sig död, men i övrigt riktigt riktigt bra. Alltså testresultatet kanske inte var det bästa, men det jag fick ut av testet var desto viktigare. Sen har jag ju bara tränat seriöst sedan i vintras så för mig kändes det som att testet låg perfekt i tiden. Jag hinner tillämpa den rekommenderade träningen både på löpning och på rullskidor, för att sedan köra ungefär samma upplägg på skidorna. Jag kommer att lägga upp mer info och bilder från testet, en film också om det funkar, altt eftersom.


M som i måndag, M som i maxtest

Så, i morgon var det så dax. Maxtest (eller tröskeltest som är en mer korrekt benämning) ska göras på Idrottsmedicin i morgon em. Förhoppningsvis får man en riktigt bra vägledning hur både intervallpass och distanspass egentligen borde se ut.....

12km på tunga ben

I torsdags tog jag en sväng till Nydalaspåret och runt 5:an där och sedan tillbaka, men det kändes riktigt segt och tungt i benen. Jag tror en av anledningarna är rullskidåkningen, har märkt det tidigare att löpningen blir riktigt tung när jag är lite sliten i kroppen från ett rullpass. Drog därför ut en kortis på fredagen för att känna på lite fart. Sprang 2km, vilade en stund och sedan 2km tillbaka. Tempot var 4:23, 4:24, 4:27 och 4:22 och kändes ganska bra och benen var inte lika tunga längre.

Boendet bokat!

Sådär. Då har vi någonstans att bo under Vasaloppet. Bokade en stuga i Lindvallen torsdag-söndag. Planen är att åka ner under fredagen och på så sätt hinna känna på spåret och så under lördagen. Nära var det också, ca 6km till Sälen.
http://www.bengt-martins.se/boende_pop.asp/id/1015/boendeID/107651/lang/1053


Northug åker Vasaloppet

Läste i Vaslöparen att även Petter Northug har bestämt sig för Vasan i år. Efter Tour de Ski har avslutats vid årsskiftet så ska han satsa på långlopp med Vasaloppet som det stora målet. Då det varken är OS eller VM i år så blir Vasaloppet garanterat årets längdåknings-höjdpunkt, även från TV-soffan...

vilopuls och maxpuls

Kollade vilopulsen i morse och den låg på 43. Jag klev upp, satte på mig pulsmätaren och låg och slumrade ett tag till. Pulsen var då nere på 40 och vände en gång, men 43 var den nere i några gånger så det använder jag som min vilopuls. Har kollat den tidigare och det har det sett ut så här:
19 mars: 46
16 april: 43
19 sept: 43
Vilopulsen och maxpulsen tror jag vi kommer att behöva nästa vecka då tröskeltestet ska utvärderas. Maxpulsen har jag inte fått upp i mer än 192, men med ett mer inriktat maxpulstest kanske den skulle hamna på 195 eller strax över (kanske det blir ett nytt max vid tröskeltestet..).

Rullskidor till Sävar

Under måndagseftermiddagen stakade jag iväg på ett lite längre pass med rullskidorna. Många Umebor har cykelvägen från Anumark till Sävar som "träningsspår" för rullskidor. Jag har inte testat den tidigare, men det var riktigt bra där. Bra asfalt (inte för hård) som ger skönt grepp för stavarna och skapligt kuperat. Ingen korsande trafik och faktiskt så var det fler rullskidåkare än cyklister där i dag... När cyklevägen var slut visade klockan strax över 8 km så jag svängde av mot Täfteå och körde tills jag nått milen. Tillbaka var det lite mer nedför och svag medvind så det gick riktigt bra. Hade 38:30 på första milen och  37 på andra, vilket gav 1:15:30 på hela passet och 3:47min/km i snitt.  Kolla in länken för mer detaljer: http://www.funbeat.se/training/show.aspx?TrainingID=16653860


Långpass löpning

Klämde ett, med mina mått, långpass i lördags. Tog ett varv runt Nydalasjön och förlängde ner till Carlshem, rundade sedan Ålidhem innan jag vände hemmåt igen. Tog det rätt lugnt för att inte slita för mycket på kroppen. Tror faktiskt inte jag har sprungit 15 km på de senaste 8 åren eller nåt sånt. Och totalt kanske 2-3 ggr tidigare...
Tempot låg strax över 5 min/km (5:12min/km, 1h18min) vilket kändes riktigt bra. Jag har sprungit en 12-km slinga några gånger under aug-sept, varav 5km är i terräng runt Nydalaspåret, och den slingan tror jag har gjort en rejäl skillnad på uthålligheten som nu börjar märkas.

Pulsprofil, intervallpass


Uppvärmning+6*2min med 40s vila mellan, avslutade med nedvarvning.
Rätt så snygg pulskurva om jag får säga det själv...

Intervallpass

Som Håkan påpekade nedan så borde jag köra lite mer långpass. Men ibland hinner man inte mycket mer än ett intervallpass. I går var det t.ex. semifinal i lägsta korpendivisionen för FOI:s fotbollslag, vilket kortade ner träningen. IOFS så hann jag ändå inte se Rogers rökare i nättaket (FOI ledde med 1-0 när jag kom) men det var ändå en underhållande match som dock slutade med en hedersam förlust.

Dagen efter..

Kände att kroppen behövde lite ”dagen efter”-straff så jag drog ut på min 6-km slinga och var bara 15s från bästa tiden på den utan att plåga mig allt för hårt i regnet. Hela passet kändes riktigt bra. Noterbart är att jag aldrig var uppe med maxpulsen i nivå med snittpulsen från Umemilen förrän sista 500m när jag la in spurten (3:45 tempo sista 300m, men då kändes det i benen att jag sprungit dagen innan). Kanske formen finns där ändå, gäller bara att få fram den.


Tävling i söndags.

För att få in lite tävlingsvana i kroppen och kanske få ett kvitto på att träningen har gett något så blev det deltagande i Umemilen på söndagen. Hade vilat mig i form (sprang senast söndagen före) vilket jag inte brukar göra. Kanske det var en av anledningarna att jag inte alls hade något klipp i steget. Det gick rätt tungt hela vägen, pulsen var riktigt hög och någon fartökning var inte att tänka på. Hade hoppats ligga runt 4.30 tempo och sedan kunna öka sista km och hamna mellan 44 och 45 minuter. Nu blev det 46.33 och ett prydligt rekord i snittpuls istället : ) Jag ska försöka lägga upp min pulskurva så ni får se.

Löpar-rävarna och kollegorna Roger och Crister stod också på startlinjen och gjorde rätt för sig. Roger persade på 42.03 och Crister var nere på 40.36. Jag får nog köra några pass med dessa herrar för att få lite fart i steget.


Tröskeltest på gång!!

Vi (jag och Roger, en rutinerad löpare och blivande maratonräv) har bokat in oss för ett tröskeltest på idrottsmedicin här i Umeå. För att ge ett litet smakprov vad det innebär så kolla in när Erik Segerstedt gjorde testet i vintras i Mitt liv som Hellner-serien (http://svtplay.se/v/2298211/mitt_liv_som_hellner/del_1_av_9) . Klicka på länken och spola fram till 1.30 min, då han träffar Per Elofsson utanför idrottsmedicin. Sedan kör dom igång själva tröskeltestet vid 3:30. Detta ska ge mjölksyravärden, dvs hur mycket och hur snabbt man drar på sig mjölksyra) och lungkapacitet, syreupptagning etc. Utifrån detta kan man då lägga upp både intervallträning och distansträning på ett bättre sätt. Vi ska försöka filma och ta lite bilder så ni får se oss plågas.

Så var Wasabloggen igång igen.

Har vilat den i några månader då löpning har stått på schemat och skidsäsongen känts rätt avlägsen. Men nu börjar det kännas att säsongen närmar sig på många sätt. Suget börjar komma (rullskidor känns faktiskt lockande) och löpningen börjar bli segare och snart är shortsföret slut också.


RSS 2.0