Premiär för nya skidorna

Äntligen lite hederligt kallföre här i Umeå. Några cm snö under natten och 5 minusgrader och uppehåll i morse. Perfekt för att lufta de nya "kallföres"-skidorna. Jag hann inte preppa de så grundligt, utan borstade bort Pölders paraffin och lade på ett lager Start BWLF. Fästzonen ruggade jag och värmde in grundvalla och sedan 4-5 lager blå extra på det.

Glidet kändes rätt bra men det är svårt att jämföra då det inte är några större backar att glidtesta i. Provade dock glidet ner mot starten och gled från stillastående efter att spåren gått ihop och ner till VF-reklamen. Detta får bli vinterns måttstock på hur bra jag fått till glidet. Fästet var inte perfekt, utan det släppte på några ställen. Efter två varv åkte jag ner till bilen och la på några lager av en mjukare Swix (beprövade XF30, -1 till -6), och nu satt fästet perfekt.

Då vi planerat in ett långpass i morgon så försökte jag åka lite lugnare och tog två vätskepauser med kort vila. Men det är svårt att få ett lugnt pass på ett kuperat elljusspår. Min puls är uppe på ca 160 vid toppen av längsta backen hur lugnt jag än försöker åka. När det blivit lite mer snö så ska jag köra de flesta av de långa lugna passen i flackare spår för att få fokus på uthållighet utan att det blir slitigt för kroppen. 


Längdpass 28/12 (20km)

På onsdagen blev det nästan 20 km på Nydalas konstsnöspår. Bitvis väldigt löst och uppåkt spår och ganska många andra som nötte runt på 1,8km slingan. Precis som på juldagen hade jag vallat med swix lila klister och täckte med swix xf 30 (en ganska mjuk blå burk, -1 till -6) och det funkade ganska bra. Svårt att få riktigt bra fäste där spåret är mjukt, men det kan ju vara ganska dåliga spår på Vasan också…

Det känns att kroppen behöver fler och framför allt längre pass. Tekniken börjar svikta efter 12-15 km, utan att jag körde speciellt hårt. Men med några till pass i storleken 20-30 km  borde väl det bli bättre.


Löpning 27/12

Tog ett lugnt löppass på tisdagen. 8km i blåsvädret och med lite knaggligt löpsteg efter att ha kört skidor på slutet. Men alla pass är bra pass.

 


Längdpass 25/12 (15km i bra tempo)

Bra spår och äntligen en slinga att åka. Swix lila klister (+3 till -4) med swix xf30 (-1 till -6) ovanpå gav bra fäste. Nu när det var en slinga preparerad så var spåret dragit lite längre in från kanten vilket gav ett mycket hårdare ”stakspår”. Efter några varv åkte jag därför ner till bilen och bytte från sambons Swix Carbon Lite med stora trugor (som var kingarnas king-king för sisådär 20 år sedan) till mina egna racingstavar med minitruga.Och vilken skillnad! One-Way stavarna kändes fjäderlätta och härligt styva.

Då jag kände lite förkylning i kroppen tänkte jag bara finåka lite, men det kändes så bra att jag drog på lite istället och fick till ett riktigt kvalitetspass. Det blev 15 km i bra tempo (4min/km) och det var ett riktigt roligt pass.


Längdpass 20/12 (stakintervaller)

Jag tänkte köra ett ”vanligt” lugnt pass, men det blev ett blandat pass med ett gäng korta stakintervaller som höjdpunkt. Det visade sig att eljuset släcks permanent klockan 23 (!), och utan pannlampa var det bara att åka till starten och köra stakintervaller istället (där var det lite lyse igång). Det blev 5*200m uppför första lilla backen. Första 2 -3 körningarna kändes riktigt bra, men sedan blev det sämre. Bara att konstatera att jag behöver en hel del stakträning.


Kvällsåkning på Nydalas konstsnöspår

Chansade och åkte i väg för att åka på Nydalaspåret sent i kväll. På kameran såg det rätt ok ut med åkare som i alla fall åkte mer än en sväng (1,5 km t.o.r. skulle finnas preparerat). Jag blev positivt överraskad då spåret var riktigt fint trots ihållande regn tidigare under dagen. Jag körde 8 svängar under ca 1 timme och det kändes som ett lämpligt andra skidpass. Hade lagt rött klister och täckt med en varm burkvalla (ski-go gul) men det blev inte så bra. Snön var kallare och torrare än jag trodde (mer åt det isiga hållet än det sura blöta) och jag tror att det frös i vilket gjorde det bakhalt. Det blev dock bättre och bättre ju mer jag åkte, men aldrig riktigt bra. Får testa något annat nästa gång det är samma före.


Regn i Umeå, snö i Vännäs

Vädret har slagit om i Umeå och det regnar för fullt och ser ut att fortsätta så över natten. Går det att åka i morgon bitti? Tveksamt. Några mil i bilen skulle funka, men jag tror jag passar på det just i morgon. Men fortsätter det att snöa i Vännäs som det hittils gjort (50cm i helgen och mer snö i natt) så finns det nog finfina spår där inom någon dag.

Premiärtur på Olles spår

I morse blev det som planerat en premiärtur på skidorna. Olles spår hade öppnat i går men det var bara dragit med skoter en sväng så det var inte speciellt hårt. Framför allt var det väldigt mjukt i "stakspåret", medan själva skidspåret var rätt ok. Jag hade bara borstat ur mitt "hotbox"-paraffin men det gled riktigt bra. Sämre med fästet då jag bara tvärvallat med burk direkt på stenslipningen. Den satt inte kvar så länge. Brukar annars rugga och värma in grundvalla och några lager till för att få det att sitta bra. Får se till att hinna det innan nästa runda.


Någon har spårat på Nydala

Kollar man in kameran så ser man att det finns en hel del kanonsnö i högar + natursnö. Kanske de hinner preppa under morgondagen, men senast måndag är det nog åkbart. Man ser också att någon entusiast har spårat en sväng....

http://nydalakameran.net.umea.se/view/index.shtml


Spåren är igång

Då var några spår igång här i Umeå. Inte oväntat var Olles spår först ute och hade åkbart spår (9,6km) mitt på dagen i dag. I kväll har dock både Röbäck (1,3km och 2,4km) och Rödåsel (2,5 km) fått igång sina spår. Olles har inget elljus, men det har både Röbäck och Rödåsel. Rödåsel har alltid sitt spår igång tidigt, och jag har valt att åka där några gånger förut tidigt på säsongen när trängseln är som värst på Nydalaspåret och Olles. Röbäck har jag inte åkt (vad jag nu kan komma ihåg) men det är nära och elljus så det kanske blir en sväng där i veckan.

I morgon bitti är dock planen att åka Olles. Förhoppningsvis är spåret rätt ok och trängseln lite lugnare på en söndagmorgon. Men det blir en riktigt lugn runda, en sk "shake down" för att känna på både utrustning och skidåkarmuskler. Ett varv blir nog precis lagom.

Spårinfo på: http://anlaggningsregister.umea.se/SmsGrupp.aspx?gid=12

Inga spannkurvor från Pölder

Mailade Pölder häromdagen för att se om jag kunde ta del av spannkurvorna från när de testade ut mina nya Salomon EQ 10. Mest av nyfikenhet för att se hur en kurva ser ut och vilken höjd spannet har etc. Men där fick man inte mycket ut:

"resultatet av skiselector sitter med streck på dina skidor
vi har valt att inte sätta på lappar från hur vi mäter ut skidor till våra kunder för det blir så mycket snack hit o dit om mm dit o hit o samtidigt vill vi ha kvar "våra hemligheter" med hur vi lyckas så bra med att plocka ut spann...
lång erfarenhet är det o vi delar bara med oss detta till kunden genom att plocka bra skidor + givetvis med våra skidtillverkare när vi beställer skidor från de
Med vänlig hälsning

Kundsupport Pölder Sport
Tony Pölder
"

Ja ja, jag får väl hoppas att spannet är riktigt bra då...

(Och härmed firar Wasabloggen 100 inlägg! )


Tre till pass

Tre till pass avklarade:


Sö 4/12:
10km i lugnt tempo. En snittpuls på 142bpm och ett tempo på 6:03/km.


Må 5/12:
11km + 2 fartökningar á 200m. Lite högre tempo än gårdagen, försökte hålla pulsen mellan 140 och 150 och det funkade fint (snittpuls=147). Tempot blev 5:46/km borträknat tempoökningarna.


Ti 6/12:
En ganska snabb 5km:are på isiga cykelbanor. 4:40/km kändes som en godkänd ”vintertid”. Dessutom höll sig pulsen lägra än väntat, så de lugna lite längre passen kanske har gett lite resultat ändå. Snart är löpningen klar för det här året, då snön har börjat yra i Umeå. I våras satte jag upp som mål att försöka springa 50 mil innan året var slut, och det är inte mycket kvar nu. Med gårdagens notering har jag fått ihop strax över 48 mil. Är dock ganska stressad över att hinna få nog många skid-mil i kroppen innan Vasan. Kan man snitta 8-10 mil i veckan utan att gå sönder...?


Seedningslopp

Bara att börja fundera vilka helger man ska boka upp för seedningslopp. De två loppen i Umeå känns givna, men får man inte till det går det ju alltid att åka något lopp längre bort...

Södra Berget Runt
Sundsvalls OK
40 km, 20 km
Tävl dag söndag 29/1 2012

Vildmannaloppet
IFK Umeå
40 km
Tävl dag söndag 29/1 2012

Röbäcks Ski Marathon
Röbäcks SK
42 km, 21 km
Tävl dag söndag 5/2 2012

Umeloppet

Västerbottens Skidveteraner
42 km, 28 km
Tävl dag söndag 19/2 2012

Malmfältsloppet

Malå IF
43 km
Tävl dag lördag 25/2 2012

Fullständig lista på:

http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/loppen/seedning/vasaloppet/loppforteckning/


Hellner, Svärd, Brink och Högberg

Alla körde de 15km klassiskt i Gällivare i dag. Hellner klar segrare medan Oskar Svärd åkte in på en fin tredje plats. IFK Umeå-åkaren (och Vildmannen) Anders Högberg var bara 1.28 efter Hellner och slog faktiskt Brinken med drygt 20s. Bra kört Högberg! 

Resultaten på: http://sporteventgellivare.com/wp-content/uploads/2011/12/Resultat_3110_H21_15k.pdf
 


11km i lugnt tempo

Körde ett till långpass i går (i min egen definition är allt över 10km ett långpass…). Försökte ligga i låga delen av A2 (som för mig är 135-152bpm), men det är så ruskigt svårt. Att springa långsamt är en konst i sig. Snittet blev 154bpm på hela passet, och tempot strax över 5:40/km. Ser jag tillbaka på tröskeltestet så ligger dock passet helt rätt. Jag fick då rekommendationen att köra fler pass i intervallet 140-152bpm och det prickade jag rätt bra. Men för att förbättra kapillärnätet runt musklerna (som ger bättre transport till och från muskeln) och stärka leder och ligament inför träningsökningen som komma skall, behöver jag nog köra lite lugnare och framför allt längre pass. Man ska träna för att tåla träning har jag läst, och det ligger nog mycket i det. När snön kommer och det är dags att köra både långa lugna pass och kortare hårda pass på skidor så finns det inte tid att vara sliten. Så i väntan på den är det bara att fortsätta att sträva efter lugna uppbyggande pass.


Fjolårets Fischer?

Det är troligen bara jag som funderar över sådant här, men varför åkte både Ferry och Kalla med fjolårets Fischer (skate) i WC-premiärerna? http://svtplay.se/v/2624476/svenskarna_langt_efter_i_vc-premiaren

De övriga jag lagt märke till, bl.a. Björgen och några andra herrar i skidskytten, åkte med de nya (de är nästan helt svarta) istället.

Hade det varit klassiska skidor skulle det vara lättare att förklara, då spannets hårdhet och längd är väldigt avgörande, i kombination med en bra glidstruktur. Brinken har t.ex. vunnit sina två vasalopp på exakt samma (klassiska) skidor om jag förstått rätt: http://addtheinches.blogspot.com/2011/06/besok-hos-madshus-2011.html

När det är skate är det ju mindre faktorer som spelar in på hur bra en skida är. Så, är det superduper-skidor från förra säsongen som de inte vill släppa, eller är årets batch av Fischer så mycket sämre att de inte hittat något som duger än…?


Långpass med fartökningar

I söndags blev det ett 16km pass med inslag av fartökningar. 3 sådana här varv: 4,6km i lugnt tempo följt av 250m i högt tempo (runt 4min), sedan kort vätskepaus. Avslutade med 1km nedavrvning. Just vätskepaus/vätskekontroller känner jag att kroppen behöver bli van. Ska man komma till Mora så är det viktigt att kroppen är van att ta vätska. Nu när det är hyfsat svalt ute är det inte lika självklart att dricka, men så fort jag kör mer än en timme känner jag att det gör gott.
(Även Anders Blomquist poängterar vikten av att lära kroppen att ta emot vätska under träningen: http://svtplay.se/v/2610108/expertens_tips_med_100_dagar_kvar )

Även Oskar Svärd...

Även Oskar Svärd vallar sina skidor i förväg: http://www.teamexspirit.com/content/va-%C3%A4r-idol-mot


RSS 2.0