Stakpass och uppehåll

Lördag förra veckan blev ett stakpass; 14km stakning på Gammliaspåret med ovallade skidor. Kändes ganska bra, men jag tog bara långbacken två gånger. Tempo; 3:48, Snittpuls; 154.
 

Men det blev en kort träningscomeback, då det bar iväg på en jobbresa på söndagen. I och för sig åkte vi till Hafjell i närheten av Lillehammer, men planen var endast konferens med inslag av alpin åkning. En hel del gamla Lillehammer-minnen avhandlades dock och jag bjuder på några godbitar från längdarenan. Här är två längdklipp jag tycker är värda att se. Kolla hur fint Alsgaard åker jämfört med Dähli på 30km fristil. Dähli är trött och åker med hängande överkropp, Alsgaard däremot åker stort och ser hur pigg ut som helst:
 
http://www.youtube.com/watch?v=-MNtF1fiq2Y
 
Och på stafetten blev publiken effektivt tystad efter att Italien åkt ryggsäck stora delar av loppet och sedan avgjorde på upploppet:
 
http://www.youtube.com/watch?v=LAJLbDXR4b8

 
Alpint sett var det i just Hafjell som Wiberg åkte hem guldet i kombination efter att ha kopplat greppet med ett bra störtlopp borta i Kvitfjell. Läs om det och övriga OS-händelserna här:
 
http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/lillehammer1994.5.18ea16851076df63622800010004.html
 
Förstår inte varför länkar bara funkar ibland. Ska kolla upp det.

Nykomling på önskelistan

Äntligen något rejält nytt inom vanliga kall- och varmföresskidor. Jag vill i alla fall testa sådana här:
 
http://www.sportwin.se/2013/01/madshus-lanserar-redline
 
 
 
 

Tillbaka i spåret

Efter en veckas uppehåll pga. förkylning var jag i kväll tillbaka i träning. Det kändes riktigt bra. Det var -13 i luften och lite kärvt i spåren, men skidorna gick kanon. Ski-Go blå XC i flera lager med två lager Ski-Go grön ovanpå gav superbra fäste utan att ta något märkbart av glidet. Glidet var preppat med Start BWLF och ett tunt lager Swix HF lila på det. Mitt gamla glidtest på målrakan gav toppresultat trots kylan; gled från stillastående uppe i sista svängen och ner förbi alla reklamskyltarna in mot målet.
Passet totalt: 2’5km, tid: 19.20 och 19.15, tempo: 3:51min/km

Skidtest på Nydala

I kväll hade Team Sportia anordnat ett skidtest på Nydalaspåret här i Umeå. Tyvärr så frös nog det mesta av testet bort. Jag svängde förbi på väg hem från ett lättare styrkepass på jobbet för att kolla hur det såg ut. Då var det ca 5 tappra bilar på parkeringen (-21 på termometern där) förutom de visningsbilar som stod uppställda. En mildare kväll hade det nog kunnat vara en 20-30 bilar där. Synd på ett bra initiativ från Team Sportia. Min förkylning är nedkämpad och både en lättare jogg i går och lite styrka i kväll kändes bra. Hoppas tempen håller sig över -20 så jag äntligen får till lite längdträning igen.


Teknikträning

Det var kul att se Vasa-Svahns genomgång av stakteknik i helgens Vinterstudion. För egen del borde dock tyngdpunkten på teknikpassen ligga på stakning med frånskjut. Den växeln är otroligt energikrävande när jag försöker/tvingas ta till den. Resultatet blir att jag ofta hoppar över den och går direkt från snabb diagonalåkning till enbart stakning.
 
När det gäller elitåkarna så är det imponerande att se vilken väl utvecklad stakteknik både Emil Jönsson (http://annaoemil.se/category/emil-jonsson/) och Teodor Peterson (http://www.teodorpeterson.se/) har. Inte många i världstoppen har något att sätta emot när dessa två får fritt fram på upploppet. När det gäller damerna i världstoppen och framför allt de sprintåkande damerna så är tekniken inte alltid lika finslipad. I helgen gick finskan Mona-Liisa Malvalehto segrande ur sprinttävlingen och det var ingen stakteknik att lägga på minnet direkt. Näe, upp med frekvensen, sträck på kroppen vid isättningen, avsluta inte nere i källaren och håll upp hakan lite för att till en snabbare tillbakagång/resning. Här har många i dameliten en hel del att lära från herreliten.

Förkyld

Träningen inställd pga sjukdom. Inte bra. Borde i alla fall valla mina skidor så att de i alla fall håller formen, men det blev idrottsgalan istället. Jag la min röst på JVM-laget i hockey, men det var betydligt fler som röstade på promille-Sara m.fl. Tur att Lisa vann istället.

Vad är nytt på prylfronten?

Rillers, eller strukturverktyg om man vill kalla dem så, och rotoborstar är de två prylarna som jag inför året planerat att uppgradera min arsenal med. Först ut blev rillers. Jag satsade på en uppsättning från Umeåföretaget Red Creek (http://www.redcreek.se). Jag köpte ett tre-pack av deras rillers till rabatterat pris när intersport anordnade sin längdträff inför säsongen.
I paketet ingick följande varianter:

Rak 1mm; Ensam med lättare tryck vid kallföre, men framför allt i kombination med andra vid våtare/varmare före.
Julgran +5/-5; Vid blöt snö och finkornig snö, bra i kombination med raka rillern.
Snedhuggen -5/-10; Vid angiven temperatur, främst vid finkorning snö.

Jag har testat att rilla både för kallt och varmt före, men man har inget att jämför med direkt. Den psykologiska faktorn är dock inte att förringa om inte effekten alltid är kännbar. Men känslan har ändå varit att jag har fått fint glid, och jag hoppas att det ska komma fören och pass/tävlingar där det verkligen kommer att kännas att det gör skillnad. Kärva kallfören och lite blötare, sugande fören är tillfällen där jag hoppas att de kommer att göra störst skillnad. Vid kärva kallfören skulle jag, om jag förstått rätt, egentligen behöva en ännu finare grundslip än den jag har nu och sedan kombinera det med en lätt, rak rillning. Vid kallföre ska man försöka skapa den rätta vattenfilmen medan man vid varmare före oftare har problem med en alltför sugande vattenfilm som då måste ”dräneras bort”. Men jag ska testa mig fram under säsongen och se vad jag tycker fungerar.


Stakåkning

Förra årets riktiga guldpass var stakintervallerna på Gammliaspåret. 7-800m stakning i uppförsbacke och sedan glida tillbaka ner och så på det igen. I år har jag hittills kört 2 stakpass på samma spår, men då har jag kört hela varvet runt och inte bara nött i backen. Dessa har känts riktigt bra så kroppen börjar kännas redor för dessa ”guld-intervaller”. Nu har jag t.o.m. tagit bort fästvallan på mina ful-skidor för att kunna köra ännu bättre stakpass/stakintervaller och kanske välja att köra sådana ovallade pass när väder eller ork gör att jag inte får till någon bra vallning. Stakning är nyckeln till framgång.

12 mil efter

Ambitionen är i år något lägre än förra säsongen, även om formen och konditionen känns riktigt bra, oväntat bra faktiskt. Sommarträningen blev mängdmässigt inget att skryta med, men de löppass och fotbollsträningar/matcher som blev av höll rätt så bra kvalité. Jag ska visa lite grafer senare på några riktigt träningsfattiga sommarmånader…

Men skidmässigt då? Jo så här ligger det till; Skidspåren här i Umeå var igång tidigare än förra året och har varit väldigt fina de sista veckorna. Jag har ändå inte fått ihop lika många mil som vid samma tid förra säsongen.
December 2011 åkte jag 12,5 mil att jämföra med 7,5 mil dec 2012. Första veckorna i januari (jag räknade till och med 15:e för att ha några dagar på mig att knappa in lite) så hade jag 12mil 2012 och hittills i år har jag 5 mil. Detta gör att jag nu ligger totalt 12 mil efter jämfört med förra året. Jag hade planer på att åka två längre pass i helgen för att på så sätt jämna till siffrorna lite, men tyvärr har jag fått känning på en förkylning. Förhoppningsvis lättar det redan i morgon och jag hinner med 2 pass till innan den 15:e.

Tidigare IFK Umeå-åkaren Högberg vann i Kina

Förra helgen var tidigare umeå-åkaren Anders Högberg åter på plats i Kina för att köra "kinesiska vasaloppet". Högberg var regerande segrare och hann vann även 2009. Även i år vann han alltså det drygt 5 mil långa loppet, den här gången knappt före unge Oskar Kardin.
- Jag tror temperaturen låg mellan 25-27 minus samt att det var nysnö som blåst in i spåret, berättade han för Langrenn.com
 
Läs mer på

http://www.langd.se/hogberg-spurtslog-kardin-i-kina.5146886-86149.html

och

http://helahalsingland.se/sport/skidor/1.5444042-hogberg-vann-igen

 


Nya vita belag

Under Tour de Ski kunde man skymta ett vitt belag under Rossignols skateskidor. Både under prologen, då bland annat några finska damer åkte på det, och på slutsträckan där bland annat vinnaren Legkov (http://www.rossignol.com/SE/SE/nordic-live.html) åkte i mål på detta nya belag. Enligt en del hemsidor och forum verkar det vara en ny typ av belag som framför allt är framtagen för våtare före. Skidan, kallad S3, lär ha premiärtestats av skidskyttarna Fourcade och Bergman redan under fjolårets säsong.

Lite information på norska:
http://www.skaugsport.no/nyhet/rossignol-med-ny-skoyteski-s-mhvit-sale/
och belaget i händerna på skidskytten Olga Zaitseva:



Men även Atomic,Madshus och Fischer experimenterar med nya, ljusare belag. Se exempel på Atomics variant här: http://twitpic.com/bqja1l


Omstart

Så var det dags för en omstart av Wasabloggen. Träningen mot Vasaloppet 2013 pågår för fullt, men med ett lite lugnare tempo än förra året. Dock känns formen riktigt bra och ett tröskeltest i december visade att konditionen t.o.m är lite bättre än den var förra hösten. Mer om form och träningsmängd i ett senare inlägg. Även resultatet från tröskeltestet kommer så småningom. Jag ska börja bloggsäsongen med lite prylnytt... Nu åker vi!

RSS 2.0