Löpningen är igång.

Det har bara blivit löpträning på slutet. Spåret på Nydala verkar dock fortfarande vara igång med mkt bra snömängd men det är ingen nattkyla så spåret är mjukt, löst och sockrigt enligt en jobbarkompis som åkt där i helgen. Mina löparpass har hittils endast varit runt eller längs Nydalasjön, men jag har börjat öka distanserna allt eftersom. I torsdags klämde jag första milen för säsongen och i går blev det 9km. Summerat under april har det blivit 6 st pass fördelat på totalt 43 km. Snittpasset har varit 7,2 km och snittfarten 4:52 min/km. Det börjar bli dags att köra första intervallpasset för att få upp lite fart i benen. Kanske redan i veckan... 

Är det slut på längdsäsongen nu..?

Nu har Umeå kommun slutat preppa alla spår utom på Nydala (http://www.vk.se/Article.jsp?article=434329). Men där verkar dom fortfarande preparera både milspåret och 5km-slingan. Kanske man hinner några pass till innan det blir för blött även där. Säsongen lever ett tag till!!


Första varvet runt Nydalasjön avklarat

Nydalasjön runt, 8,5 km platt löpning på grus och asfalt. Perfekt runda att ligga och träna på när man inte är i toppform löpmässigt. Runt kommer man alltid och känns det bra kan man öka tempot utan att riskera att gå in i väggen. Och när man jobbat sig runt ett antal varv och börjar få till ett godkänt tempo så är det perfekt att försöka hålla tempot på milen. I mitt fall hoppas jag klämma rundan ner mot 40 minuter innan månaden är slut. För att sedan öka distansen och förhppningsvis kunna klämma milen på runt 47 under början av maj. Då är det bara att lägga in lite backar i träningsrundorna och då börja om på samma kilometertider igen : )
Detaljer om dagens runda: http://www.funbeat.se/training/show.aspx?TrainingID=13722606

Gårdagens löpning

Det blev en 6km-sväng igen. Den här gången hade dock grusvägen och asfalten töat fram så underlaget var mycket bättre än tidigare. Detta gjorde att tempot blev lite högre och jag kände mig riktigt pigg i benen. Tiden blev strax under  29 minuter och ett tempo på 4.47min/km. Skulle vara skönt om jag fick upp tempot till 4.30 på den sträckan innan april är slut. Mer detaljer om passet: http://www.funbeat.se/training/show.aspx?TrainingID=13694704

Kan järntillskott vara prestationshöjande..?

I går på jobbet gled diskussionen in på järntillskott och om ett visst tillskott på järn skulle göra att man fick en bättre syreupptagning.. Surfade runt lite på det och svaret blir kort och gott: Nej. Men om man har brist på järn så är det en orsak till att man kan känna sig trött och hängig. Alltså kan man "återställa kroppen" med järntillskott, men inte förbättra den (källa: http://www.kadens.se/artiklar/kosttillskott-battre-an-dopning.htm) . Sedan funderade vi hur det verkligen var med blodpudding och mjölk kontra juice. Var det mjölk man lärde sig undvika eller juice man skulle föredra till blodmat..? Både och faktiskt, jag citerar "Järn finns också i stor mängd i gröna grönsaker (broccoli, spenat m.m.) och i rött kött. Järnupptaget stimuleras av C-vitamin (t.ex. apelsin) och hämmas av kalcium (mjölkprodukter).." (källa: http://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/19). Upptaget av järn ska visst också påverkas negativt av kaffe... Och hem-järn (dvs blodmat) är lättare att ta upp än fritt järn.

Första månadens träning

Då var det läge att sammanfatta första månadens träning på väg mot Vasaloppet 2012.
Det har blivit totalt 130km längdskidor fördelat på 8 pass och totalt 523 minuter. Detta ger ett medeltempo på ganska precis 4min/km, vilket är mycket snabbare än jag hade hoppats på. Löpningen har varit ganska sparsam och det har blivit 20,6 km fördelat på 4 pass och 102 minuter. Det ger ett medeltempo på 5min/km.
Totalt blev det 675 minuters träning under mars månad. Mer än vad jag har tränat under sista året, men t.ex. mindre än när jag tränade 2,5h innebandy i veckan+matcher. Det känns ändå som en riktigt bra start på träningsåret, framför allt har jag fått ihop fler kilometer i skidspåret än på mycket länge. Jag ska försöka komma igång ordentligt med löpningen under april månad, både när det gäller distans och tempo. 

RSS 2.0