Borstar

Här kan ni kolla in lite smått och gott i borstväg: http://www.skistart.com/swe/skidvalla-vallatillbehor-3/roterande-borstar-1.html
T.ex. Kuzmins nya ”high speed”-borstar, avsedda för montage på vinkelslip istället för på borrmaskin och deras Fluor-Polymer-rulle, ett helt nytt sätt att lägga fluor på belaget.
Själv slog jag till på en kombiborste från Red Creek (http://redcreek.se/produkter/borstar/) i dag; en kombinerad hård tagel + blå nylon. Det var dags för vinterrea på Team Sportia och då är jag en lättfångad kund…

Inför årets Vasalopp

Träningsdosen: Sådär; 35mil så här långt och jag kanske hinner få ihop strax över 40mil. Innan förra årets lopp kom jag precis över 50mil.
Formen: Också sådär. Seedningsloppen har gått tungt och uthålligheten har inte varit den bästa. Dock har alla kortare pass känts riktigt bra.
Seedningen: Led fyra i fjol, led fem i år (baserat på förra årets resultat). Men det blir nog precis lagom med tanke på formen.
Laddningen: Känner mig inte superladdad, men det beror nog mest formsvackan… Några bra pass i benen innan vi åker ner ska nog vända den trenden.
Hälsan: Förra året var jag förkyld och hostig veckorna innan loppet, så jag vilade mig i form då. I år är jag frisk än så länge. Lite småkänningar under helgen som var, men nu går det att träna för fullt i alla fall.
Målsättningen: Trodde innan säsongen att jag skulle kunna komma in i startled fyra igen och göra ett bra lopp därifrån och kanske kunna komma ner mot 5:30-5:40 om förhållandena skulle bli bra. Nu är målsättningen att göra en bra tävling från led 5 och försöka nå ungefär samma placering som i fjol. Tidsmässigt ska jag försöka nå 6 timmar igen om det blir fina förhållanden, men 6.20-6.30 är också mycket möjligt med tanke på hur seedningsloppen varit.

Slitpass

I går blev det ett s.k. slitpass på Gammlia här i Umeå. Huvudmålet var att åka SM-milen, ett riktigt kuperat milspår där bra fäste nästan är en förutsättning för att komma runt. Jag kände på vallan ett varv på 3,7:an och var inte helt nöjd. Ski-Go Lila XC fylldes på med blå XC för att försöka få lite bättre fäste i de ganska hårda spåren. Ett varv till för att testa och nu kändes fästet mycket bättre.
Dags för SM-milen då. Tyvärr singlade det lite nysnö i luften lagom till att jag vek av 3,7:an och ner på milslingan. Och där är inte lika välåkt som resten av Gammlia. Nysnön gjorde att jag fick tjuvsläpp lite här och var i de brantare partierna. Det blev till att småspringa vid sidan om för att komma uppför de värsta backarna. Tempot blev ändå rätt ok; 4:24min/km. Pulskurvan ser ut ungefär som höjdprofilen. Kvällen avslutades med två varv till på 3,7:an. Nu gick det bra mycket trögare då nysnön lagt sig även här och de flesta andra skidåkare redan vänt hemåt för kvällen. Tempot blev därmed lite sämre jämfört med de första två varven (3:58 mot 4:20).
Totalt sett ett bra slitpass, 24km blandat med alla typer av åkning, inklusive saxning….
Snittpuls:149 Maxpuls:176 Tempo:4:15min/km
 
Rött=puls, grönt=höjdprofilen

Pulskurva: Innebandymatch

Match om 2*20 min. Tätare byten andra 20 p.g.a. skador i laget. Bra många byten som tangerar mjölksyrapuls (ca 172) och jag maxade på 179. Inte så tokigt intervallpass.

Umeloppet

I dag kördes Umeloppet mellan Tavelsjö och Forslunda. Spåren lär ha varit snabba då vädret legat runt noll i några dagar medan det blev kallt under natten och var väl gissningsvis en 7-8 minusgrader vid start. Tiderna säger också samma sak. Segerstriden stod mellan Björn Rydvall, Erik Jonsson och Johan Sandberg där Rydvall såg ut att ha dragit det längsta strået och vann med 0,5s. Segertiden imponerande 1:49. Damsegrare blev Josefina Wikberg, som till vardags kamperar med Rydvall i ett av världens bästa multisportarlag. Se alla resultat på:
http://ta.skidor.com/ResultList.aspx?eventid=3267&competitionid=5963&orgid=1413

P.g.a. halsont så har jag själv avstått från all skidåkning i helgen. Jag var sugen på att åtminstone åka Tväråbäcksloppet, men det blev i bara en innebandymatch i kväll som helgens träning. Men den kändes riktigt bra. Kroppen var pigg och pulskurvan säger samma sak; fina toppar och bra återhämtning mellan bytena.

Speedmax

Som jag tidigare skrivit (http://wasabloggen.blogg.se/2013/february/nya-skidor.html) så kommer Fischer med en ny skida till nästa säsong. Men den syns redan ute bland eliten; i går kunde man se både bronsmedaljören Fredrik Lindström och starkt åkande Björn Ferry skejta i mål på den nya Speedmaxen.

Återhämtningsvecka

Återhämtningen i början på den här veckan blev strikt skidåkarmässig. Jag satsade på rejält med innebandyträning i stället. Tisdagen gav en timme med jobbet på dagen och en timme med laget, Vildmännens IF, på kvällen. Båda passen kändes ungefär lika sega och jag pulsade inte speciellt nära mjölksyrgränsen på något av passen. Onsdag blev också vila. Vad som skulle ske träningsmässigt resten av den här veckan var lite oklart. Ett lugnt pass i kväll och slitpass på SM-milen i morgon? Stakintervall i kväll? Distanspass med fokus på stakning i morgon? Tväråbäcksloppet på lördag? (http://www7.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_447888/cf_359/tvbloppet2013_ny.PDF9)
Det blev till slut ett stakpass på Gammlia i kväll. Inga intervaller utan 13km ren stakning. Jag hade vallat för att köra ett blandat pass med diagonal- och stakåkning, men det var för isigt i spåret (0-gradigt och blankt spår gick inte ihop med Swix VR silver). Det blev till att bara staka istället. Tempot blev i alla fall bra när det var isigt (3:46min/km), men jag hade behövt ett blandat pass.
En innebandymatch på söndag hoppas jag hinna med i alla fall. Och så ska jag bygga en del på stugan. Seedningslopp är inte bra för byggtempot direkt, hela dagen går ju åt för 3h plågsam skidåkning….

Ny stav från Exel

Exel har en ny stav på väg ut på marknaden; Exel x-curve.



Spontant ser den ut som en blandning mellan en curve-innebandyklubba och kraftstaven (http://www.kraftstaven.se/). Kraftstaven är en av få, kanske den enda staven på marknaden som har något innovativt över sin konstruktion. Ett krökt handtag som ger en annan vinkel för handled/underarm ska ge en bättre uthållighet och kraft vid stakningen. Detta har visat sig i tester där användare av kraftstaven helt enkelt fått mindre mjölksyra och lägre puls vid jämförelser med vanliga stavar.

Men nu kommer alltså Exel med en krokig variant också. På bilderna http://www.exelpoles.fi/app/product/view/-/id/224
att döma så ser det ut att vara flera skillnader jämfört med Kraftstaven: Det är en hel stav istället för bara ett krökt handtag (man monterar Kraftstavens handtag på ett par vanliga stavar) samtidigt som själva kröken är längre och inte lika tvär. Det senare troligen för att inte behöva göra staven lika tjock och kraftig som Kraftstavens krökta del är. Priset lär säkerligen ligga i övriga premiumstavars nivå, d.v.s. 3500kr eller något sådant. Gissningsvis kommer den att finnas med olika krökningar också (Kraftstaven har två olika). Enligt de tester jag läst om Kraftstaven så är fördelarna tydligast vid motlut då man får mer kraft ner i marken och att man uthålighetsmässigt sparar kroppen genom att använda lite fler och större muskelgrupper.

Frågan är när någon elitåkare på allvar vågar gå över och köra ”curve”?
 

Wasabloggaren är nere för räkning

Året var 2012, Konstvägenloppet hade precis avslutats i strålande väder och med kanonföre för alla glada skidåkare. Så även Wasabloggaren som gjorde ett bragdlopp och sträckte fram tån för precis klämma sig under 2:47 och därmed in i startled fyra.

I år var det en annan visa. Nysnö under natten och bara ett spår som var dragit på morgonen. Snöandet fortsatte till och från, men framför allt så drevade spåret igen då sidvinden låg på under stora delar av loppet. I och för sig så drevade det även för eliten, men de har ju lite mera kraftresurser att ta till… Det var också mjukt, både för att få fäste (jag körde lite hårdare burk, grön Ski-Go XC) och för att få stavgrepp. Jag tror mitt val av valla ändå var ok, för jag hade ganska bra glid. Lite varmare valla hade nog gett bättre fäste i en del av stigningarna, men när det är mjukt i spåret är det ändå svårt att få fast skidorna. Redan efter några km insåg jag att det skulle blir helt andra åktider än året före. Då hade jag 35 minuter på första milen och något liknande på andra. I år var jag över 5 minuter efter den tiden vid 10km, och mer än 10 minuter efter vid 20km. Bara att acceptera att det skulle bli ett annat lopp än vad jag hoppats på. Men så är skidåkningen har jag insett. Förra helgen var skidorna tunga (men föret bra) och därmed blev kroppen slut för tidigt. I går så var skidorna rätt så bra, men föret var bedrövligt. Och åter igen tog krafterna helt slut alldeles för tidigt. Hade det varit 45km till vet jag inte om jag tagit mig i mål ens.
 
Tiden blev 3:20 och därmed över 30 min sämre än 2012. Även eliten körde långsammare, segertiden på 2:16 var 16 minuter sämre än 2012. Jag kollade några namn som åkte ungefär som mig förra året och en del av dem hade bara strax över 3h i går, imponerande. Jämfört med 2011 skulle jag gissa att jag tappade 15-20 minuter på sämre före och 10-15 minuter till på att jag gick tom på krafter.
 
Se resultaten på:
http://skidresultat.se/?cat=comp&id=1703&frienddel=all

Banprofil, Konstvägenloppet

 
 MIn banprofil från förra årets lopp.
 
 

Tävlingsprepp

När jag hämtade ut mina skidor på Team Sportia tidigare i dag så passade jag på att fråga hur jag ska preppa för kallt före utifrån den hotbox-behandling som var gjord. Tipset var att lägga: blå xc->grön xc->BWLW->grön LF3. Och ungefär så har jag börjat. Först la jag en mjukare (orange) valla för att skrapa rent/valla loss lite småhår och skrufs som blir kvar från slipningen. Egentligen behöver man åka ett antal mil innan man slitit bort alla mikrohår och glidet är optimalt. Men för varje vallning/sickling/borstning så blir det bättre. Sedan lade jag en lila hård glider följt av en grön hård (LF4). Den får sitta till i morgon då jag ska lägga Start BWLF och grönt LF3-pulver ytterst.

Fästet blir att avvakta lite på prognoserna, men jag grundar nog med något blått och lägger sedan ski-go grön eller en swix som går ner till -18.

Prognosen är nu -13 och lite mulet, så det blir inte svinkallt i alla fall. Även om fötterna kommer att klaga en del under loppet…


Tröskelpass/vallatest

I går tänkte jag köra ett lite lugnare pass på Nydalas milspår. Tänkte att en 15-18km skulle göra gott, men det blev ett 10km tröskelpass istället. Det innebär ett pass med större delen av pulsen i intervallet 5-10 slag under mjölksyratröskeln. Då jag körde ett stakpass på onsdagen så försökte jag ta det lite lugnare med stakningen och gick istället på ganska hårt med diagonalåkningen och dubbelstakning med frånskjut. Det senare är utan tvekan min svagaste växel.
Att det bara blev 10km har två orsaker; jag kom iväg lite sent och skidorna gick lite väl trögt. Vallatestet var att jag la på LF-grafit och provade åka bara på det. En del rekommenderar det till kalla kärva fören, åtminstone som underlag för andra hårda glidvallor, men ibland rekommenderas det också som enda preparering. Således; jag tänkte att jag vallar på lite grafit för att se hur känns att åka på. Resultatet blev ett par varmföresskidor (mina andra är på slip) vallade med grafit som jag skrapat och borstat lite snabbt på parkeringen vid spåret. Det var inte så att jag förväntade mig något superglid direkt, då det var -9 och singlade ner nysnö i spåret. Men helt katastrofalt var det väl inte. Grafit som underlag skulle i alla fall vara värt att testa.

Nya skidor

Som jag tidigare skrivit så kommer Madshus at släppa sin nya Redline till nästa säsong (eller sent denna). Ni kan kolla in vad Alsgaard o co (som har varit med och tagit fram den) har att säga om den här: http://www.langrenn.com/jevne-og-alsgaard-om-redline.5154984-59025.html.

Även Fischer kommer med nya (och dyra) skidor till nästa år. Grejen med deras Speedmax är att den limmas ihop utan värme och belaget deformras på så sätt mindre under tillverkningen. Resultatet blir ett planare belag redan från början, vilket gör att det behöver bearbetas mindre och detta ska ge bättre vallningsegenskaper.
Några länkar om nya Fischer Speedmax:

http://www.fischersports.com/no/Nordic/Nyheter/Special/1213-Season/01/473/SPEEDMAX-%E2%80%93-Winner-ISPO-AWARD



http://www.nordicskiracer.com/news.asp?NewsID=15093



http://www.langrenn.com/naa-kommer-fischer-speedmax.5163806-59025.html



http://utstyrsfreak.blogg.no/1359315130_kort_test_av_nye_fisc.html




YR över Fredrika

 
http://www.yr.no/sted/Sverige/V%c3%a4sterbotten/Fredrika~2713770/

 

Slipning av skidor

I dag lämnade jag in mina skidor på slip+hotbox behandling på Team Sportia här i Umeå. Även om ett par nyslipade skidor inte går som raketer de första 5-10milen, så kanske de hinner bli perfekta till Vasaloppet. Microhår och små ojämnheter behöver både borstas, vallas och åkas bort i flera omgångar innan ett belag är prima igen.
Slipen jag haft hittills heter LJ02 och är den slip som Pölder gjorde på skidorna vid köpet. Nu kör dom ett annat system här på TS, men dom skulle lägga en som motsvarar LJ02. Jag försökte få dom att slipa en riktigt kall struktur, men dom var inte jättesugna. Det kanske är så att deras maskin är lite svår att ställa in och därför inte gärna vill byta till en annan slip. Nu ska jag i och för sig åka vasan på den här slipen också (om det är på kallsidan i temperatur), så det kanske var bra med en inte allt för kall variant. Men det hade varit kul att åka på en riktig finstruktur/kallslip nu när det ser ut att bli kallt till Konstvägenloppet.

Seedningslopp

Seedningsresultatet från söndagens lopp blev inte helt oväntat led 6. Det har inte så stor betydelse eftersom jag redan står i femman, men det säger en del om hur trögt loppet gick. Jag räknade igenom gränserna för de olika startleden och så här ser tempo kontra startled ut från Röbäck Ski Maraton: 3:24 och bättre=led 3, 3:38 och bättre=led 4, 3:52 och bättre=led 5 samt 4:07 och bättre=led 6.

På Konstvägenloppet förra året gav mitt 3:42 tempo startled 4. Att komma tillbaka till startled 4 får bli målsättningen till på söndag när det är dags att åka till Fredrika igen. Tidsmässigt skulle jag vara supernöjd med en sluttid under 2:45 (dvs. ett 3:40 tempo), men då får jag nog pricka vallningen lite bättre. Till Konstvägenloppet förra året vallade jag i princip lika som jag gjorde till årets Röbäckslopp, men skillnaden var gigantisk. Då gled jag på riktigt bra genom hela loppet (och då var det bara -9 och strålande sol) och jag fick bra betalt för min stakning. Får hoppas att jag får till vallningen i år igen. Men det ser ut att bli kallt, -16 eller något, vid starten i Fredrika. Blir det så kallt ska jag lägga på riktigt hårda glidvallor och inte heller vara rädd för att lägga för hård fästvalla.

Vila, innebandyträning och stakintervaller

Så har veckan inletts. Gårdagens innebandyträning var bara den andra i år, så bollkontrollen var väl sådär. Men orken kändes ändå rätt så bra. Skidåkning ger inte alltid bästa orken på innebandyplanen, det är ändå en hel del muskler och typ av ansträngning som skiljer.
I dag efter jobbet blev det ett nytt pass med stakintervaller. Det blev bara tre körningar den här gången. Kände mig lite klen, kanske från helgens urladdning men också för att jag körde passet innan middagen. Hungrig görs inga resultat. 4:05, 4:02 och sista på 3:55 kändes ändå ok.

Röbäck Ski Maraton

Årets första seedningslopp blev ett riktigt slitpass. Tungt i kroppen, framför allt på andra halvan, och tröga skidor. Hade satt upp som mål att försöka hålla ett 4min tempo om allt kändes bra. Första delen uppe på elljusspåret och i skogen var det svårt att hålla det tempot. Men i utförskörningarna och på väg ut mot slätten hade jag kört in lite tid och vid 15 km så låg jag precis över timmen. På slätten kunde jag staka igen lite tid och varvade vid 21km på precis 4min tempo (1:24). Tyvärr så kroknade kroppen på andra varvet uppe i backarna och minuterna tickade iväg i rask takt. Ute på sista milen hade jag inte heller mycket att hämta. Slet mig i mål på ganska precis 2:52. Inget kanonlopp men en riktigt nyttig genomkörare. Tempo: 4:11 på min klocka som gav 41,1km, snittpuls 156, maxpuls 175 (på andra kilometern..). Bara att ta nya tag. Konstvägenloppet nästa helg. Ser ut att bli kallt då också, så nu blir det kallprepp av skidor.

Tävlingsprepp

Inför Röbäcksloppet vallade jag igenom skidorna för ett hyfsat kallföre som prognoserna sa. Okej, jag körde inte flera omgångar mjukvalla med varmsickling som en del tillverkare rekommenderar. En varmsickling fick räcka. Sedan en sväng med ett lite hårdare LF-vax (Ski-Go Blå) och avslutade med två tunna lager swix lila HF, -2 till -8. HF är ju inte gratis, så att krita ut ett tunt lager och sedan smälta på lite till lagom så att det går att jämna ut med vallajärnet utan att riskera att bränna belaget är ett bra tips. Sedan sickla, grovborsta med mässingborste, finborsta med tagel och stålborste för att avsluta med nylon-poleringen. Provade också att lägga lite struktur med en av mina Red-Creek rillers; snedhuggen -5/-10.
Fästvallan blev ett lager invärmd grundvax, ett lager invärmd swix blå, några tunna lager klossad swix blå och ytterst några tunna Ski-Go Blå XC täckt med Ski-Go grön XC.
Såhär i efterhand kan jag konstatera att om temperaturen blivt runt -8 och lite värmande sol på det, och inte ca -16 som det faktiskt blev, så hade jag nog fått riktiga kanonskidor... Nu sög tyvärr glidet fast och det var bara på de riktigt isiga delarna jag tyckte att det gick lätt. Troligen bromsade fästvallan också, framför allt på de lite mjöligare partierna, även om det stabila fästet var bra att ha i stigningarna.

Slitpass

Planen under förra veckan var att köra ett bra slitpass också så att kroppen skulle komma i lite form till söndagens Röbäck Ski Maraton. Det blev ett återseende av gamla hemmaslingan i Tväråbäck. Elljusspåret på 2,3km är rejält backigt och det blev precis så slitigt som jag hoppats. 6 varv orkade jag med i hyfsat tempo innan jag var nöjd. Precis när jag var klar så släcktes lyset för kvällen också, så det var nog tänkt att vara bra så...
Totalt 13,5km, tid: 57:06, tempo: 4:13, snittpuls: 150

Underbart med stakintervaller

Förra måndagen blev det säsongspremiär för stakintervallerna. Dessa guldpass från förra året måste till om det ska bli någon form att tala om den här säsongen. Samma svängar som förra vintern; start vid Gammlias museum och sedan nöta stakning i långbacken upp till korta spåret svänger av och sedan glida tillbaka ner till starten. Detta ger ca 800m stakning och 1km tillbaka ner innan det är dags för nästa urladdning. Jag hade tiderna 4:10, 3:58, 3:50 och 3:51 vilket var rätt ok när jag jämför med förra årets pass. Vilan mellan intervallerna blir ca 3:15. Jag var nöjd med fyra svängar som premiärpass och pulskurvan såg ut så här:


RSS 2.0